Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и БТА обявиха днес съвместна инициатива, наречена

...
Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и БТА обявиха днес съвместна инициатива, наречена
Коментари Харесай

БНТ, БНР и БТА обявиха инициатива 14 века България в Европа“

Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и БТА обявиха през днешния ден взаимна самодейност, наречена „ 14 века България в Европа “.

Инициативата потегля от Българска национална телевизия и нейния публичен съвет във връзка идната през 2031 година 1350-годишнина от основаването на Първата българска страна, което помним, че беше маркирано с 13 века България през 1981 година, означи на конференция през днешния ден генералният шеф на БТА Кирил Вълчев. По думите му тази идна годишнина е станала мотив трите медии да обсъдят развиване на самодейността.

Извадихме идни през идващите години – до 2032, знаменателни годишнини в българската история, които са със значение въобще за европейската история, с цел да обявим самодейност с по-широк подтекст – „ 14 века България в Европа “, добави Вълчев. 

По думите му самодейността е опция да приказваме за приноса на България в Европа: „ Този принос надалеч надвишава единствено последните години, през които България е член на Европейския съюз, а и през тези години доста повече се говореше за приноса на Европа и европейските пари в България, а не толкоз за другата страна – за приноса на България в Европа, както в исторически, по този начин и в актуален подтекст “.

Според съглашението, което подписваме, се приема, че

всяка от трите медии ще има лични начинания,

съгласно профила на съответната медия, само че ще имаме и общи начинания, обясни Кирил Вълчев.

„ Обръщаме се към всички български държавни органи и институции да се включат в самодейността. Обръщаме се към всички български медии тази самодейност да стане самодейност на българските медии “, сподели още той.

Посочи, че през тази година има няколко годишни, които стават мотив още в този момент да стартираме отбелязването на наличието на България в Европа. Най-значимото от тях е 1160 години от покръстването на българите с приемането на християнството през 864 година. Отбелязват се също

двеста години от „ Рибният буквар “ на Петър Берон, първият български учебник от 1824 година.

„ Използвам случая да отбележа, че днес Българската академия на науките (БАН) открива галерия, отдадена на тази годишнина. Ние се обърнахме към нейния ръководител академик Юлиан Ревалски с молба да поддържа самодейността.

И първата българска институция, която се причислява към нея, е точно Българска академия на науките.

Това не е инцидентно, тъй като една от годишнините, които ще отбележим през тази година, е 155-годишнина от основаването на Българска академия на науките, като ще стартираме още през юни месец това отбелязване, като част от идната в Одеса международна среща на българските медии. По пътя за Одеса ние ще спрем в Браила с семейството на Българска академия на науките, на мястото, където е учредена академията “, каза Кирил Вълчев.

Той подчертава и върху други годишнини. През

тази година е 180-годишнина от издаването на първото българско от време на време печатно издание – списанието „ Любословие “.

През 2025 година има годишнини от основаването на Второто българско царство, възобновяване на Българската патриаршия, основаването на първата българска книжовност – глаголицата. 

През 2026 година, значима е годишнината от идването на учениците на светите братя Кирил и Методий и приемането от България на първата книжовност като публична, успението на свети Иван Рилски, 1100 години от признаването на Българската патриаршия. Има годишнини, свързани с освобождението на България, основаването на Софийския университет, оповестяването на независимостта на България. През 2029 година има кръгла годишнина от основаването на Българска академия на науките, приемането на Търновската конституция, началото на измененията в България през 1989. 

През 2030 година се навършват кръгли годишнини от оповестяването на самостоятелността на българската черква,

от първия превод на новобългарски език на Библията, учредяването на българската екзархия. През 2031 година е годишнината, която стана мотив за тази самодейност 1350 години от основаването на Първата българска страна. През 2032 година е годишнината, с която приключва самодейността „ 14 век България в Европа “ –

1400 години от основаването на Велика България на хан Кубрат.

Тогава се отбелязва и годишнината от основаването на „ История славянобългарска “ от свети Паисий Хилендарски през 1762 година.

„ Разчитаме особено на помощта на Българска академия на науките да обогатим този лист. Имахме среща и с основния секретар на Светия синод на Българската православна черква (БПЦ) свещеник Герасим, който персонално поддържа концепцията. Очакваме в най-скоро време Светият синод на БПЦ да прегледа концепцията и мощно разчитаме на публична поддръжка от Светия синод, поради това, че най-значимата годишнина през тази година е точно приемането на християнството от българите “, сподели още Кирил Вълчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР